otrdiena, 2011. gada 24. maijs

Lakata aušana

Man ir brīnišķīga un talantīga draudzene māksliniece Kristīne Beķere-Brīvkalne, kura ne tikai šuj skaistas kāzu un ikdienas kleitas, bet arī izmēģina dažādus jaunus radošus projektus. Šoreiz Kristīne iepazīstinās ar vienu no saviem jaunākajiem projektiem - ar lakata aušanu. Ja godīgi, viņas stāstījumā lakata aušana, šķiet, tāda "špicka vien ir". Tāpēc, vien sekojam viņas instrukcijām, izgatavojam rāmi aušanai, iepērkam skaistas dzijas un aužam! Un tad nēsājam ar lepnumu -  nu gluži kā Kristīnes meita šajā fotogrāfijā!


Kristīne stāsta:

1. solis
Vispirms jāsameklē četras koka līstes - 1,1 m garas, apmēram 5 cm platas un, vēlams, 1 cm biezas. Darbam nepieciešamas būs arī četras skrūves.

2. solis
Uz trijām līstēm veic atzīmes ik pa vienam centimetram un tās iezāģē 1/2 mm līdz pat 1 cm dziļi (citā variantā - ik pa vienam centimetram iesit vienu nagliņu). Rāmis ir gatavs!




3. solis
Lakatam būs nepieciešami diegi jeb dzija, vēlams rupja, pavisam ekonomiskā versijā var sagriezt arī mazās strēlītēs vecus T-kreklus. Tagad izklausīsies traki, taču kopumā būs nepieciešami 100 metri diegu/dzijas/strēmeļu. Taču pozitīvi ir tas, ka der arī auklas, šņores, lentes un tamlīdzīgi materiāli.
Tātad, savelk visas dzijas un iestiprina iezāģējumos. Vienu diegu novelk pa diagonāli - ap to veidosim lakatu. 



4. solis
Tālāk notiek pīšana - vienu auklu pa augšu, vienu pa apakšu. Nākošajā kārtā - viss pretēji. Galus nostiprina iezāģētajos robos. 



Kad lakats gatavs, sasien bārkstis, apgriež liekos galus un nēsā!

Un sakām paldies Kristīnei!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru